advokat

Advokatyrket – kunskap och tålamod

Advokatyrket – kunskap och tålamod

Advokatyrket är ett av dem som kräver en lång utbildning samt bevislig erfarenhet för att kunna utövas. Både i Sverige och internationellt skiljer man mellan olika arbetsområden. Några exempel är brottmål, handelsrätt, familjerätt, migrationsrätt och fastighetsrätt. Varje del av juridiken regleras av lagar som skiljer sig markant från varandra. Därför är det viktigt för varje blivande advokat att välja sitt specifika område som denne ska jobba inom.

Att jobba som advokat är krävande, svårt och sätter på prov ens kunskaper, tålamod och prestationsförmåga i princip varje dag.

 

Vad betyder migrationsrätt?

Migrationsrätt är ett område inom yrket som är mer och mer eftertraktat i Västeuropa då den berör och behandlar rättigheter gällande personer som kommit till Sverige eller Europa från andra länder och kontinenter.

När det gäller Sverige finns det några begrepp som ofta nämns i samband med migrationsrätt, nämligen arbetstillstånd, uppehållstillstånd, uppehållsrätt och asyl.

Dessa betyder givetvis olika saker då deras gemensamma nämnare är att de berör utländska medborgare som vill bo i Sverige. En advokat som specialiserat sig inom migrationsrätt arbetar i enlighet med aktuell lagstiftning inom det området samt i samarbete med Migrationsverket.  

I många fall behövs det även översättare som kan föra kommunikationen invandrare/flyktingar och advokater emellan. Migrationsverket har oftast tillgång till kunniga översättare.

 

 

En bra advokat inom migrationsrätt

Bra advokater är inte speciellt svåra att hitta i dagens läge. Majoriteten av de etablerade advokatbyråerna anställer även kunniga jurister inom migrationsrätt.

Det specifika när det gäller Migrationsrätt i Göteborg och alla andra större eller mindre städer i Sverige är att klienten själv betalar advokatarvodet. Denna regel appliceras inte när det kommer till exempelvis till brottmål där staten kan erbjuda ett offentligt biträde.

Med andra ord måste kunden vara beredd att betala allt från en kortare konsultation till en fullständig representation från advokaten, något som kan vara ganska dyrt.