Bergsprängning

Att hitta vägar genom berg

Att hitta vägar genom berg

Det är lätt att ta saker för givet när man altid har haft tillgång till dem. Samtidigt är det lätt att romantisera saker som man aldrig har behövt uppleva.

Ta något så enkelt som vägar.
Både bilvägar och andra sorters kommunikatons- och transportleder måste anläggas. Utmaningen är ju att marken omkring oss inte är platt, i motsats till vad vi kanske tror. Det är helt enkelt inte så lätt att man bara börjar finjustera underlaget lite och sedan är det bara att hälla på betong och köra på med en ångvält.

Nej det är en lång process att få ett område att få de rätta förutsättningarna för att man ska kunna bygga en väg på det.

Framför allt så måste man inledningsvis spränga bort eventuell berggrund som ligger i vägen för vägen, så att säga. Det är ett bökigt arbete som kräver noggrann planering och ett grundligt tänk kring säkerhet och liknande.

Samma sak gäller ju konstruktion av byggnader. 

Har du någonsin sett hur det ser ut på en helt färsk arbetsplats där man ska preparera en grund? Man måste liksom ner en bit i marken för att det ska fungera. Även där måste man såklart tänka på säkerhet, till exempel genom att lägga ut stora mattor som dämpar både ljud och risk för spridning av bortsprängt material.

Gnesta Bergbyggare är pionjärer i branschen. Till exempel genom att vara först i världen genom att ha ljuddämpning på deras minsta borrvagnar. Detta möjliggjordes genom att företaget har en egen verkstad där de hela tiden utvecklar sina metoder och redskap.

Så nästa gång du är ute och åker bil, passa på att kika på alla bergiga partier som du åker igenom. Det är mycket arbete som ligger bakom bekvämligheten att kunna åka bil just där du åker. Företag som http://gnestabergbyggare.se/ och andra ser med stor precision och säkerhet till att civilisationen kan ta sig fram genom omgivningen.