lastpallar

Emballage som stöd

Emballage som stöd

Ett emballage är något man använder som skydd för känsliga material som annars riskerar att bli skadade vid frakt. Lastpallar från till exempel http://www.pallinvest.se/ är en slags emballage som man använder till att ställa last på för att lättare kunna frakta och för att skydda det man lastar. Ett skydd blir lastpallen eftersom man inte ställer lasten direkt på golvet, där den kan bli våt, smutsig eller skrapad. Och dessutom är den enda ytan som lasten kommer i kontakt med lastpallen, som är konstant, istället för att gafflarna på lasttrucken ska nöta emot lasten direkt och därmed riskera att skada den.

 

Frakta med lastpallar

Lastpallar från olika länder kan ha lite olika dimensioner för höjd och bredd på lastgafflarna, som ska förflytta lastpallen. Men alla lastpallar är skapade för att man ska kunna förflytta dem med någon slags gafflar som sitter på någon slags truck. Och när det kommer till teleskoplastare eller motviktstruckar så har de förmågan att bredda eller täta till sina gafflar för att passa med det som de ska lyfta. Man kan även fästa gafflar på kranar för att kunna lyfta och flytta pallar, så det är ett system som är vedertaget inom all slags logistik.

 

 

Olika slags pallar

Lastpallar finns i olika mått och tillverkade av olika material. Vanligast är så kallade EU-pallar som har måtten 80*120cm och som är tillverkade av grövre virke som gör att de är mycket hållbara och kan användas om och om igen mängder av gånger. Dessa pallar går oftast i retur till leverantören eftersom de har ett värde på returmarknaden och är förhållandevis dyra att köpa in. Det finns även en slags hårdplast-pallar som också ofta går i retur och som oftast används av företag som fraktar någon sorts läsk eller öl. Plast används då den är lättare att rengöra om dryckesflaskorna skadas.