Sidohängda fönster

Ett praktiskt sidohängt fönster som släpper in mycket ljus

Ett praktiskt sidohängt fönster som släpper in mycket ljus

Ett sidohängt fönster är nog den vanligaste lösningen på svenska hus, vare sig det är flerfamiljshus eller villor. Fönstertypen har hängt med i husbyggande under hundratals år och var den lösning man valde till de luxuösa hus som de som hade råd med det använde redan på medeltiden. Det har hänt en hel del med fönstren sedan dess men de är fortfarande sidohängda.

Glas var från början ett väldigt dyrt material så det var lyx att kunna ha fönsterrutor av glas i sitt hus. Den första svenska användningen av glas stod adeln för, som framförallt använde det till dricksglas. Glas görs av råvarorna soda, kalk och sand men man vet faktiskt inte när det började användas. Det finns emellertid lämningar av glasföremål som är så gamla som 9000 år. 

På 1700-talet började de flesta hus få glasrutor i sina fönster men det var egentligen inte förrän i  samband med industrialismen på 1800-talet som glas började bli något för alla. 

I början av 1900-talet började de sidohängda kopplade fönstren göra sin entré och det var i samband med det som fönster började få bättre isolerande egenskaper och det blev också mer lättskötta. Nuförtiden har vi fortfarande sidohängda fönster men nu kan vi välja om vi vill ha två- eller treglas för att få bästa isolerande effekt.

Ett sidohängt fönster som är praktiskt och välgjort

Genom att dra ner på antalet mellanled i tillverknings- och försäljningsprocessen så finns det företag, som till exempel https://klarfonster.se/fonster/sidohangda-fonster, som kan tillverka och leverera sidohängda fönster billigt, utan att tumma på kvaliteten. Fönster måste vara tillverkade av material som står emot värme, kyla och väta. Ett företag som specialiserat sig kan erbjuda flera olika varianter av sidohängda fönster som naturligtvis kan måttbeställas. Det kan leverera produkter som släpper in det värdefulla ljuset, står emot påfrestningar och är en energismart investering.