wooden cubes

Har du hört talas om wooden cubes?

Har du hört talas om wooden cubes?

I Sverige kallar vi wooden cubes oftast för träpuzzel, men alltså inte valiga puzzel utan mer som kluringar eller utmaningar – träkuber helt enkelt. Dessa är inte bara enormt snygga att ha som en inredningsdetalj i sitt hem, de är också en perfekt sysselsättning eller utmaning när man umgås med familj eller vänner. Träkuberna finns i en mängd olika svårighetsgrader och för olika åldrar. Har du någonsin testat så vet du nog hur klurigt det kan vara. Det kan ta evigheter att sätta samman en kub, medan det ofta går rätt fort att rasera den.

Jämfört med Rubiks kub 

Jämfört med Rubiks kub är tekniken något annorlunda i så kallade wooden cubes. De har ingen vridmekanism utan består av ett antal träklossar som är sammanfogade i en speciell ordning. De går bara att lösa på ett sätt och varje träpinne har sin speciella plats. Det är viktigt att sätta bitarna på plats i helt rätt ordning, för annars får du aldrig ihop din kub.

Till att börja med visar du din vän kuben. Sedan plockar du snabbt isär den och låter hen försöka montera ihop den igen. Själv har du troligen löst den och lyckats memorera ordningen och då är det inte så svårt längre. Första gången tar det dock ofta lång tid att komma på hela lösningen.

 

Tävla med wooden cubes

I de flesta varianter av Rubiks kub finns det professionella tävlingar och till och med turneringar där de löser kuberna på tid. Kanske är det även något för dig och dina vänner? Testa om de gillar att lösa sådana kluringar. 

Köp sedan in X antal helt nya kuber eller ta med hemifrån och lös varandras. Naturligtvis ska ni ta tid för att se vem som är snabbast. Gör det till en återkommande grej med ett vandringspris, för skojs skull såklart.