Kakelugnar

Höj mysfaktorn med en kakelugn

Höj mysfaktorn med en kakelugn

Tänk en grå och mörk höstkväll när regnet rinner över fönsterrutorna och det enda man vill är att krypa upp i soffan framför tv:n med en mugg varm choklad. Tänk vad mysigt det varit då om den gamla kakelugnen där i vardagsrummet varit i användbart skick. För det är väl få andra saker som skriker myskväll lika mycket som en tänd brasa? Tyvärr är det många gamla kakelugnar som inte används idag. Numera finns det mer effektiva sätt att värma upp bostäder på och de kakelugnar som blivit kvar har istället ofta förvandlats till något otympliga men ack så charmiga fasta dekorationer i många hem.

 

Nytändning för gamla kakelugnar

För den som blivit sugen på att genomföra Renovering av kakelugnar göteborg går det att hitta skickliga kakelugnsmakare. Det är ett gammalt hantverkaryrke som inte är särskilt vanligt idag. En kakelugn väger runt ett ton och har ofta tjusiga dekorationer och detaljer som man gärna vill bevara. Att sätta om en kakelugn kan vara en tålamodskrävande process. Även om det bara tar ungefär fem dagar att renovera den behöver kakelugnen sedan torka i cirka tre månader innan det är dags att tända den första brasan. Saknar man en kakelugn och vill ha en går det också bra att köpa och installera en fin antik kakelugn, men kom ihåg bygglovet.

 

 

En värmande historia

De första kakelugnarna skapades på 1500-talet och de kakelugnar som finns idag är av samma modell som de kakelugnar som utvecklades på 1760-talet efter en önskan om att effektivisera uppvärmningen i de svenska hemmen. Under 1800-talet fanns det många kakelugnsfabriker i Sverige och det var en populär produkt. Eftersom kakelugnar funnits under så många år har de genomlevt flera olika stilepoker och inredningstrender. Det kan vara spännande att ta reda på vilken historisk stil som ens egen kakelugn härstammar från.