Kamerastativ

Kamerastativ för naturfotografer hos Coolpriser

Kamerastativ för naturfotografer hos Coolpriser

Vill man ta sitt naturfotograferande till nästa nivå är det ett måste att investera i ett bra kamerastativ. Visst går det att också lägga upp kameran på stenar för att kunna exponera på långa tider eller för att slippa att hela tiden själv bära upp det ofta tunga teleobjektivet. Med hjälp av ett stativ behöver man sällan heller kompromissa om höjden, och många tycker även att det blir enklare att komponera bilden och placera horisonten rätt. 

Utbudet av olika stativ är stort och det går även att beställa kamerastativ i butiker på nätet, som exempelvis Coolpriser. Men hur ska man egentligen tänka då man väljer stativ? En viktig parameter är att utgå ifrån den kamera man har eftersom det stativ man väljer måste kunna bära upp kamerans tyngd utan att tippa. Också stativets vikt kan ha betydelse, i alla fall om det ska med på den tio dagar långa vandringsturen. 

 

Vikten är viktig

Kamerastativ kan vara gjorda av flera olika material och vissa tål mer än andra. Ett bra material som både är lätt och inte går sönder i första taget är aluminium. Till de mer kända varumärkena kan man ofta också köpa reservdelar om de skulle gå sönder. 

Är man en inbiten naturfotograf som ofta ger sig ut på exkursioner kan det vara en god idé att satsa på ett kamerastativ tillverkat i kolfiber. Det är ett väldigt lätt material som också är otroligt hållbart, men det är dyrt.

Själva huvudet på stativet är också viktigt och man kan välja mellan kulhuvud och videohuvud. Ett kulhuvud är det som man vanligtvis har då det har många fler funktioner än ett videohuvud och går att finjustera på ett helt annat sätt. Men vill man även kunna videofilma är det ett videohuvud som gäller så det är ett måste om man vill kunna göra snygga panoreringar.