Pallkrage

Odlingslåda – en praktisk lösning för den trädgårdsintresserade

Odlingslåda – en praktisk lösning för den trädgårdsintresserade

editorial

Att odla sina egna grönsaker och frukter har blivit allt mer populärt bland husägare. Men det kan vara svårt att veta var man ska börja och hur man ska göra det på ett hållbart sätt. En trendig lösning som har blivit allt vanligare är att använda sig av är en odlingslåda. Här nedanför kommer vi att titta närmare på vad en odlingslåda är och varför den är en så praktisk lösning för trädgårdsodling.

Vad är en odlingslåda?

En odlingslåda är precis vad det låter som – en låda för odling. Den vanligaste varianten kallas även för pallkrage, och är en avsågad del av en pall som har formen av en korg eller en låda. Storleken är oftast runt 120 cm lång, 80 cm bred och 20 cm hög, men det varierar beroende på modell. Pallkragar är gjorda av trä, ofta av gran eller furu, och är självvattnande vilket gör trädgårdsodlingen mer hållbar.

Pallkrage

Fördelar med att använda pallkragar

Det finns flera fördelar med att använda sig av pallkragar för trädgårdsodling.

Platsbesparande

Med pallkragar kan du utnyttja en liten yta på ett optimalt sätt då de kan staplas på varandra. På så sätt kan du odla på en begränsad yta även om du inte har tillgång till en stor tomt eller balkong.

Hållbart för miljön

Pallkragar är gjorda av återvunnet material och är därför en miljövänlig lösning för trädgårdsodling. Dessutom är de självvattnande vilket bidrar till en mer hållbar odling eftersom de minskar behovet av vatten.

Enkelt att använda

Pallkragar är enkla att montera ihop och använda. Du behöver inte ha några särskilda kunskaper för att komma igång med trädgårdsodlingen. Dessutom behöver du inte böja dig så mycket eftersom du inte odlar direkt på marken.

Vad kan man odla i en pallkrage?

I en pallkrage kan du odla en mängd olika grönsaker och frukter som exempelvis sallad, morötter, gurka, tomat och jordgubbar. Du kan också odla örter som är perfekta att ha i köket. Det enda som krävs är rätt typ av jord och ljusförhållanden.