prostata

Så förminskar du din förstorade prostata

Så förminskar du din förstorade prostata

Prostatan är en körtel som ligger innanför penis, runt urinröret. Dess funktion är att hjälpa fram spermierna. När man blir äldre så förstoras ofta prostatan och pressar mot urinröret vilket gör det svårare att urinera. En förstorad prostata ökar inte risken för prostatacancer men det kan ändå vara bra att kolla upp och eventuellt boka en prostatabehandling om du misstänker att din prostata har förstorats. Läs mer om prostatabehandling på http://coretherm.com/sv/. Symptomen vid en godartad prostataförstoring kan bland annat vara: att du behöver kissa på natten, läckage, svag stråle eller att det inte känns som att blåsan är helt tömd när du kissat klart.

 

Behandling av prostatan

Du bör fundera på en behandling om du känner att dina besvär begränsar din vardag. Om du exempelvis behöver besöka en toalett stup i kvarten. En behandling kan innebära att du får receptbelagda läkemedel utskrivna, behandling med en spiral som trycker ihop urinröret eller att du genomgår en enklare operation. Men det finns även ett fjärde alternativ där prostatabehandling sker via värmebehandling. Denna metod är väl beprövad och rekommenderas av SBU (statens beredning för medicinsk utvärdering). Via en kateter värms prostatan upp och överflödig vävnad tas bort. Denna behandling tar mellan 6-15 minuter och sker utan kirurgiskt ingrepp.

 

 

Sluta spana toaletter – boka en behandling

För de flesta av männen som kommit upp lite i åldern så är det där med prostatan något man ogärna pratar om. En prostatabehandling kommer i alla fall inte på tal. Men nu när vi är medvetna om hur enkelt det faktiskt kan vara att göra en behandling så kanske det känns lite enklare att ta steget. Gör du en värmebehandling tar det som sagt 6–15 minuter och behöver endast göras en gång. Det måste trots allt vara en bättre lösning än att ständigt gå runt och spana efter toaletter.