Sjukförsäkring

Sjukförsäkring är en bra försäkring att ha om man blir sjuk en längre tid

Sjukförsäkring är en bra försäkring att ha om man blir sjuk en längre tid

editorial

Det finns många olika försäkringar man kan ha för att vardagen ska kännas lite tryggare. Det kan handla om allt från hemförsäkring och bilförsäkring till olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring. Vissa försäkringar tecknar man själv och betalar in till försäkringsbolaget, men det finns även försäkringar som man kan få genom sin anställning.

En vanlig sådan är Afa Försäkrings sjukförsäkring, det är en kollektivavtalad försäkring som ger lite extra inkomst när man har blivit sjukskriven och får pengar från Försäkringskassan. 

Det kan komma ersättning från olika håll när man blivit sjukskriven 

De första 14 dagarna som man är hemma från arbetet är det arbetsgivaren som betalar ut sjuklön (förutom för till exempel kommunanställda och anställda inom Svenska kyrkan där arbetsgivaren i regel betalar ut sjuklön i 90 dagar). Efter sju dagars sjukskrivning behöver man dock ett intyg från läkare och det krävs även ett nytt sådant om man fortsätter att vara sjukskriven och behöver ansöka om ersättning från Försäkringskassan.

Sjukförsäkring

Det är nämligen så att efter att man inte längre får sjuklön från sin arbetsgivare, oavsett om det handlat om 14 eller 90 dagar, så kan man ansöka om ersättning från Försäkringskassan istället. Eftersom sjukpenning alltid är lägre än den ordinarie inkomsten man har så finns det, som tidigare nämnt, även försäkringar som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan för att underlätta ytterligare för den som är sjuk.

En sjukförsäkring som du kan närma dig den ordinarie lönen med 

Trots ersättning från Försäkringskassa och Afa Försäkrings sjukförsäkring så kommer man inte upp i 100 procent av sin ordinarie lön, men man kan åtminstone börja närma sig. Har man till exempel 80 procent sjukpenning från Försäkringskassan så kan man få 12,5-13 procent extra genom sin sjukförsäkring (procenten beror på vilken anställning man har). 

Gå in på www.afaforsakring.se för att läsa mer om vad Afa Försäkring har att erbjuda när det kommer till deras sjukförsäkring samt deras övriga kollektivavtalade försäkringar.