affischer

Skapa en snygg färgpalett utifrån en vacker affisch

Skapa en snygg färgpalett utifrån en vacker affisch

Genom att välja en matchande färgpalett till sitt hem, eller åtminstone till varje rum, så får man ett fint intryck av att allt passar ihop. Tack vare att ett antal färger väljs ut och får genomsyra rummet kan det genast se mer genomtänkt och välarbetat ut. Det betyder absolut inte att man endast ska välja möbler och detaljer i samma serie och färg, utan att arbeta med möbler och detaljer som innehåller färger som passar paletten.

Ibland måste man jobba med det man har

Vissa gånger kan det redan finnas möbler som man av en eller annan anledning inte vill göra sig av med, då kan det vara bra att utgå från de färgerna. Det samma gäller om man hyr sitt boende och inte får måla om väggar och tak, då är det säkrast att utgå från färgerna som redan finns i rummet. 

60, 30, 10 regeln

Har man möjlighet att ändra, eller turen att väggar och tak redan är i en neutral ton så kan det vara enklast att välja den som basfärg i rummet. En basfärg gör sig ofta bäst i en neutral kulör (till exempel vit, beige eller grå) och bör användas till ungefär 60 procent av interiören.

30 procent bör fyllas med en sekundärfärg och 10 procent accentfärg. Det måste såklart inte vara exakt samma färg på allt men en nyans av den. 

Sekundär- och accentfärg

Sekundärfärgen passar ofta bra att använda på större möbler som mattor och soffor, samt på vissa mindre detaljer för att skapa en fin helhet. Det samma gäller basfärgen, för att det ska kännas att den fyller 60 procent av rummet kan den behöva synas på mer än bara väggar och tak. 

Accentfärgen finns där för att ge lite extra färg och gör sig bäst på detaljer såsom vaser, kuddar och motiv på väggarna. En bra början kan faktiskt vara att hitta ett vackert motiv som innehåller fina färger, det kan sedan ligga till grund för färgpaletten i rummet. Den som vill inspireras av affischer med vackra motiv kan gå in på https://sohu-shop.se/shop/affischer-7s1.html.