Lasersvetsning

Svetsarna är kulturbärare

Svetsarna är kulturbärare

Det finns en viss kultur i yrket svetsare. Ett klassiskt, hederligt fysiskt arbete där man använder händerna samtidigt som man utsätter hela kroppen för fara. Förr i tiden var det kanske till och med en symbol för manlighet. En riktig karl kunde ju utan tvekan langa upp sina metaller på bordet och bara svetsa, helst utan skyddsmask, så att glöden far åt höger och vänster. Till och med vår egen statsminister Stefan Löfven har en svetsarbakgrund vilket gör att den äldre arbetarklassen kan relatera till hans knegarbakgrund. Frågan är om svetsare har samma status idag.

 

Star Wars-inspirerad svetsning

Idag har svetsningen utvecklats och ofta används så kallad lasersvetsning. Då använder man laserstrålar för att svetsa samman material och detaljer. Laser! Visst låter det coolt? Laser får ju en direkt att tänka på Star Wars-strider med lasersvärd. Och då vet ju alla vilken kraft laser har. Förutom att laser är coolt bara av att vara laser finns det även flera fördelar med lasersvetsning. Dels så kan man svetsa mer på detaljnivå, samt svetsa ihop ämnen som annars kanske är svåra att förena, till exempel aluminium och koppar. Men med lasersvetsning kan man också arbeta betydligt fortare och få mer svetsning gjort på kortare tid än med konventionell metod.

 

 

Dags för etablering

Så konventionell svetsning, mansideal, häftiga gnistor och Löfven i all ära, men mycket talar för att lasersvetsning är här för att ta över och stanna. Statsministern får alltså ursäkta. Men vem vet, kanske till och med han hade kunnat åsidosätta nostalgi och klasskamp för en moderniserad svetsteknik? Det är ju ändå dags. Trots att lasersvetsning faktiskt existerat i Sverige i drygt 30 år har det inte riktigt ännu slagit igenom. Men med lägre kostnader, högre kvalitet, mer effektivitet och större potential är det nog bara en tidsfråga innan vi talar mer om lasersvetsning även här.