Konditori

Sött och gott

Sött och gott

Vad är mysigare än att smita in på ett gammaldags konditori för att ta en god kopp kaffe och kanske en smarrig smörgås och en mumsig muffins till? Bageri i Huddinge gör att det blir helt varmt i magen av alla dofter av läckra bröd och bakelser som slåss om uppmärksamheten från sina hyllor och fat. Från grovt bröd till spröda kakor är valet svårt och man kommer gärna hem med flera läckerheter som kan avnjutas i hemmets lugna vrå, kanske efter att först ha låtit benen få vila sig en stund vid ett av de mysiga borden med en stor balja te.

 

Nyttigt och mättande

På ett konditori är det lätt att hamna i bakelse-himlen och frossa loss i allt det goda som finns. Men det finns också det som både är himmelskt gott och nyttigt. Numera trängs de vita ostmackorna med grövre bröd som är fullpackade med fibrer och nyttigheter, och kanske också kröns med något veganskt pålägg. Läsken och kaffet med socker och mjölk har fått starka konkurrenter i läckra smoothies som håller nyttighetens fana högt i vinden. Allätare, veganer, vegetarianer, hälsomedvetna och livsnjutare – alla hittar något gott på dagens konditorier.

 

 

Att gå på kondis

Konditoriet var stället där man hängde när mormor var ung och det har blivit en företeelse som många tycker känns lite ålderdomlig. Men om man tänker efter så hänger ju de hippaste av de hippa idag på det som om kanske sjuttio år kommer ses av ungdomarna som dammigt. Nämligen alla dessa coola kaffeställen som ligger tätt ihop i städerna som kantareller i en svampskog. Konditoriet finns fortfarande och är fortfarande definitivt inne, men det heter inte konditori utan något annat istället. Kanske ska man nästa gång våga sig över på andra sidan gatan och prova en gammeldags kopp kaffe tillsammans med en gammal hederlig finsk pinne till.