svartmögel

Ta reda på om det finns svartmögel i hemmet för att kunna åtgärda problemet i tid

Ta reda på om det finns svartmögel i hemmet för att kunna åtgärda problemet i tid

Svartmögel är absolut inte något ovanligt i svenska hem, men det är inte heller bra för varken människor eller djur att leva i sådana miljöer. Därför bör man åtgärda ett sådant angrepp så snart som möjligt för att undvika hälsoproblem och/eller skador på hemmet. Genom att göra ett mögeltest kan man säkerställa om man drabbats.  Det finns tester som man själv kan göra för att ta reda på hur bostaden egentligen mår.

Varför drabbas man av svartmögel?

Det kan vara flera olika anledningar till att man drabbas av svartmögel i sitt hem. Det kan till exempel handla om att det är något fel i konstruktionen eller att man råkat ut för en fuktskada. Det kan även bero på att man inte vädrar sitt hem tillräckligt ofta eller struntar i att använda fläkten när man lagar mat. Det är därför viktigt att försöka undvika fukt i hemmet samt åtgärda eventuella skador så snart de upptäckts. 

Vad finns det för olika typer?

Svartmögel är ett samlingsnamn för olika mögelarter som är vanliga i våra hem. Det finns synligt och dolt svartmögel och som man hör på namnet så kan man upptäcka den förstnämnda typen med blotta ögat, medans man kan ana det dolda möglet genom att man börjar uppvisa allergisymtom eller dylikt och/eller att det börjar lukta unket i utrymmet. Beroende på vilket mögel man tror sig ha drabbats av så finns det olika sorters tester. 

Yt-tester eller lufttester kan tala om ifall det finns svartmögel

Anar man att det är synligt svartmögel man har drabbats av så kan man göra ett yt-test. Det görs genom att man topsar ytan som ser ut att vara angripen av mögel. Handlar det däremot om dolt mögel så ska man istället göra ett luftest för att ta reda på om man har svartmögel i hemmet. Hos AGX MögelTest hittar man olika sorters tester för att kunna testa sitt hem för både dolt och synligt svartmögel, läs mer här.