Köpa Stål

Var kan man köpa stål?

Var kan man köpa stål?

Sverige köper mycket stål från de stora stålverken i Tyskland, främst i Ruhrområdet. De är riktigt stora tillverkare när det gäller till exempel stålrör för verkstadsindustrin. Nu behöver vi, som väl är, inte köpa tonvis av stål därifrån själva, utan när en verkstad behöver några stänger eller rör kontaktar de en bra stålgrossist i Sverige. Där är man specialister på stål, både när det gäller olika kvaliteter och vilka tillämpningar som är bäst. De ger gärna goda råd, och dessutom kan de kapa upp stålet i längder som passar just din verksamhet.

 

Rör, stänger eller körplåt

Byggbranschen använder mycket stålrör. De är smidigare och lättare än massiv metall. Även till inredningsdetaljer som fåtöljer eller badrumsinventarier förekommer stålrör. Fyrkantiga rör kallas hålprofiler, och de håller formen bra mot vridningar genom att de har en stängd konstruktion. Balkar är också vanliga. I verkstäder har man ofta stänger som bearbetas för att passa i en produkt. Körplåtar är stora platta bitar på ca 2 x 5 meter och med en tjocklek på 3 centimeter. Dem lägger man ut som underlag på känslig mark när tunga maskiner ska köra där. Så stål har många tillämpningar.

 

 

Skillnaden mellan järn och stål

Ibland använder man armeringsjärn för att förstärka betongkonstruktioner. Armeringsnät kan förstärka betonggolvet. Det ser ut som rutor och man kan fråga sig när man ser dem, vilken skillnad det egentligen är mellan järn och stål och vilken typ man ska använda. Där har vi stålgrossisten som expert, för stål är egentligen en blandning av järn och kol, och kolhalten kan variera. Järn i sig är relativt mjukt och rostar lätt. Genom att blanda i kol blir metallen härdad och man kan smida vapen och mycket annat, vilket våra förfäder kom på för tusentals år sedan. Kontakta en stålexpert när du behöver köpa stål, så får du rätt sort.